lauantai 9. tammikuuta 2010

Reklaamiraivo: Omo Naturals

Mainoksen kuvaus: Lauma lapsukaisia kirmaa kesäisellä kedolla kukkiin pukeutuneena. He pyörivät rinnettä alas iloisen musiikin soidessa ja kertojanäänen ihastellessa kukkien hyviä ominaisuuksia, erityisesti pyykinpesuaineeseen liitettynä.

Seuraavaksi analyysi mainoksen mielenkiintoisista ajatuksista ja väittämistä:

1. Ajattele, jos vaatteesi olisi tehty kukista.

No, ensinnäkin vaatteita saisi olla hankkimassa koko ajan lisää, sillä leikkokukilla on ikävä tapa kuihtua melkoisen nopeasti, jos ne eivät saa vettä koko ajan. Ruukkukukkien käyttö vaatetuksena olisi vieläkin hankalampaa. Kuihtuneissa kukissa ei kukaan kehtaisi kulkea, paitsi ehkä sosiaalisesti rajoittuneet ja laitapuolen kulkijat. Mainoksestakin huomaamme, että kukista tehdyt vaatteet hajoavat kovin helposti, joten käytännössä niiden alla täytyisi kuitenkin käyttää kankaisia vaatekappaleita. Kukkakauppiaat olisivat kuitenkin tyytyväisiä.

2. OMO Naturals saa vaatteesi tuoksumaan kuin kukkien kosketus, ja tuntumaan miellyttäviltä päälläsi.

Omien empiiristen huomioideni perusteella olen tullut siihen lopputulokseen, että kosketus ei tuoksu. Ei edes siinä tapauksessa, että vaatteet olisi tehty kukista. Jälkimmäinen toteamus on vain oletus, pyydän kaikkia kukkiin pukeutujia jättämään kommenttinsa asiasta päivityksen yhteyteen. Yleisesti ottaen mainoksen virkkeessä on kuitenkin sitä vähemmän järkeä, mitä enemmän sitä miettii. Muistakaa, mainosspiikkien  laatijat, suomen kielen sanajärjestys on vain näennäisesti vapaa!

3. Jokaisella lapsella on oikeus leikkiä ulkona.

YK:n Lapsen oikeuksien julistus, periaate 7:

"[...] Lapsella tulee olla riittävät mahdollisuudet leikkiin ja virkistykseen, jotka olisi ohjattava palvelemaan samoja päämääriä kuin koulutuskin. [...] OMO Naturals on onneksi ottanut asiakseen YK:n heikosti ja huolimattomasti muotoillun julistuksen korjaamisen.

Toisaalta, OMOn mielestä lika on hyväksi. Kukkien siitepöly ja ulkona möyriminen likaavat molemmat vaatteita, joten oikeastaan lauseet yksi ja kolme ovat aivan loogisia. Kakkosta en silti hyväksy. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti