torstai 25. helmikuuta 2010

Reklaamiraivo: Instrumentarium

Mainoksen kuvaus: Ranskalaisella aksentilla puhuva mies istuu kauniin Marie-nimisen naisen kanssa lähekkäin ja kertoo siitä, miten löysi hänet. Takaumassa mies ajaa autolla kauheassa vesisateessa ja vaihtelee silmälaseja. Lopulta hän näkee poliisin ja seuraa tätä, mutta päätyykin gay-klubille, jossa asiakkaat ovat pukeutuneet erilaisiin rooliasuihin. Markus-niminen optikko tulee hakemaan ranska-aksenttimiehen pois klubilta.

"Ei trendisarjaa ilman homoa", tuntuu olevan nykyinen suuntaus TV-viihteen tuottamisessa. Homoudesta on tullut mediaseksikästä, vaikka päähenkilöiksi homot harvoin kelpaavat viihdeohjelmissa. Instrumentariumin mainoksen luonut mainostoimisto arveli varmaan iskeneensä loistavaan markkinarakoon edellä kuvatulla mainoksella. Siinä on homoja, mikä voi mennä pieleen?

Ennen kuin käsitellään mainoksen homoaspektia niin huomio tulee kohdentaa päähenkilömiehen ranskalaiseen aksenttiin, jossa ei oikeastaan ole mitään järkeä. Instrumentariumilla oli viime vuoden puolella oikein sympaattinen Amelie-henkinen mainos, jossa kertoja puhui myös ranskalaisittain, ja tuorein mainospätkä ilmeisesti pyrkii jatkamaan samalla linjalla. Idea vaan lakkasi toimimasta matkan varrella, ja tämä mainos on kuin roskiksesta löytynyt, vesittynyt pala valmispatonkia verrattuna Pariisista ostettuun rapeakuoriseen leipomoluomukseen.

Pienen sivuhyppäyksen jälkeen taas asiaan: kansainväliseen silmälasiliikkeiden antihomouskampanjaan, jossa silmälaseja käytetään homoseksuaalisuuden parantamiseen. Siitähän tässä mainoksessa on tietysti kyse. Tarkkanäköinen optikko Marko suorastaan syöksyy pelastamaan homoklubille eksyneen miehen: hän tietää, että kohtalonhetket ovat käsillä, sillä jos mies ei heti saa kunnollisia silmälaseja ei paluuta heterouden polulle ole. Optikko Marko selvästi onnistui operaatiossa, sillä miehen sylissä makoilee melkoinen misukka mainoksen alussa ja lopussa. Instrumentariumin viesti on selkeä ja sitä tukee pari viikkoa sitten analysoimani Nissen-silmälasimainos täydellisesti. Pysy heterona, hanki silmälasit!

Ja hei kamoon: "Elämäni lähti vesiliirtoon ja olin lähellä peräänajoa." Huono.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti