torstai 29. lokakuuta 2009

Reklaamiraivo: Fanipala

Mainoksen kuvaus: Mies makoilee sohvalla ja katselee televisiosta urheilua. Nainen tulee tarjoamaan hänelle Fanipalan, jonka mies syö. Sen jälkeen nainen asettaa kauemmas toisen keksin ja vielä kauemmas koko pussin. Mies kurottautuu syömään keksin ja lopulta juoksee hakemaan pussin, joka osoittautuu tyhjäksi. Miehen kääntyessä takaisin televisioon päin nainen on asettunut sohvalle, vaihtanut kanavaa ja syö Fanipaloja omasta pussistaan.

Mainosnäytteleminen on aivan oma lajinsa verrattuna muihin näyttelemisen osa-alueisiin, kuten elokuva- tai näyttämöesiintymiseen. Tyyliltään samanlaisinta on varmaankin sketsiviihde: ajoituksen täytyy toimia ja roolit ovat karrikoituja. Liioitellun elehtimisen vuoksi mainosnäytteleminen vakuttaa usein keinotekoiselta ja tekohauskalta, ja pahimmillaan herättää katsojassa tunteita asteikolla lievä ärtymys - kiehuva raivo.

Fanipala-nainen on mainio esimerkki suurin piirtein asteikon puoliväliin sijoittuvasta
kiusasta. Mainoksen on tarkoitus olla vähän hassutteleva, ja taistelu kaukosäätimen herruudesta hoidetaan höynäyttämällä hupsua miehenressukkaa. Tekopirteys itsessään on jo lievän ärtymyksen aiheuttaja, mutta Fanipala-naisen virnuilu saa vähän hissukammankin uroksen kiukun kasvamaan. Ämmä ei pelkästään häiritse telkkarin katselua vaan kehtaa vielä jumalauta itse ängetä sohvalle ja vaihtaa kanavaa. Ei jumankekka, virnuileekin vielä, ja virnuileekin muuten harvinaisen ärsyttävästi.

Ja ennen kuin nainen ehtii edes yhden fanipalan mussuttaa niin ilme vaihtuu, raivon partaalle kiusatun miehen rynnätessä häntä kohti ja iskiessä nyrkkinsä naamaan, jossa hymy on jo hyytynyt...

Tai siis, niin minä kuvittelen mainoksen todellisuudessa päättyvän. Ainakin se johtaisi harvinaisen herkullisiin tilanteisiin, tulevaisuudessakin!

P.S. Erityisraivo siitä, että Fasupalan nimi piti muuttaa Fanipalaksi Fazerin kaupattua keksinsä ylikansalliselle LU-yhtiölle. En henkilökohtaisesti tunne yhtäkään ihmistä, joka olisi assosioinut Fasun ainakaan välittömästi Fazer-yhtiön nimeen. Pikkumaista, pikkumaista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti