maanantai 21. joulukuuta 2009

Reklaamiraivo: Kellogg's All-Bran

Mainoksen kuvaus: Nainen syö kulhollisen kuitupitoisia muroja. Lähtiessään ulos hän ihmettelee vatsastaan kuuluvaa kolinaa, joka paljastuu toimivan hammasrataston aiheuttamaksi.

Terve sielu terveessä ruumiissa, varmasti kaikille tuttu sanonta. Jo muinaiset roomalaiset näkivät yhteyden henkisen ja fyysisen välillä, ja tämän päivän terveydenalan ammattilaiset voivat varmasti pääosin asettua lauseen sisältöä puoltavalle kannalle. Kellogg's on kuitenkin valinnut toisenlaisen linjan, unohtaen antiikin viisaudet ja keskittyen ajattelussaan "uuden ajan" rationalistien aatoksiin. Kellogg's All-Bran -mainoksessa descartesilainen maailmankuva on suorastaan läpitunkevan itsestäänselvä. René Descartes (1596-1650) uskoi ihmiskehon olevan pelkkä kone, joka toimii mekaanisilla periaatteilla: keho ja mieli ovat toisistaan täysin erillään. Mainoksen naisen kehossa pyörivät rattaat ovat selvääkin selvempi tapa osoittaa, mitä filosofista suuntausta Kellogg's kannattaa.
Mutta Descartes ei rajoittanut koneajatteluaan vain ihmisiin, vaan hän näki myös eläimet samanlaisina mekaanisina laitteina, joilla ihmisistä poiketen ei ollut sielua. Hänen mielestään tässä oli tarpeeksi oikeutusta eläinten leikkelemiseen elävältä lääketieteen nimissä, sillä eihän sieluton olento voi tuntea kipua. Näin Descartes tuli luoneeksi pohjan eläinkokeille lääketieteessä. Tällaista maailmankuvaa Kellogg's siis kannattaa: jokainen syöty murokulhollinen on kannustuslause eläinkokeille ja muille kauheuksille, kuten emakkojen pitämiselle porsimishäkeissä! Ajattele, siis ole Kellogg'sia syömättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti